Alles over de Physalis


Uiterlijk:
In het verdroogde, meestal lichtbruin gekleurde lampionnetje, zit een oranje bes die eetbaar is. De bes zelf varieert in diameter van 1 tot 2 cm. Het vruchtvlees is geel oranje van kleur en bevat een groot aantal zaadjes. De zaadjes zijn zacht en laten zich makkelijk met het vruchtvlees eten.

Land van herkomst:

Physalis groeit in alle tropische gebieden, maar de belangrijkste herkomstlanden zijn Colombia, Zimbabwe en Kenya.

Aanvoer: 

De physalis wordt het hele jaar door aangevoerd.

Smaak:

De rijpe physalis bes heeft een zoetzure smaak, die soms aan een combinatie van kruisbes en ananas doet denken.

Narijpen: 

Onrijpe physalisbessen die nog wat groenig gekleurd zijn, rijpen het beste na op kamertemperatuur.

Aansnijden: 

Het lampionnetje om de physalisbes kan niet gegeten worden. Het lampionnetje kan het makkelijkst geopend worden door het aan de bovenzijden voorzichtig naar twee kanten te openen, waardoor het besje zichtbaar wordt en eruit gehaald kan worden.

Bijzonderheden:

Wilt u het lampionnetje als decoratie laten zitten, dan kunt u het geopende lampionnetje naar achteren buigen,zodat de bes zichtbaar wordt en uit het geopende lampionnetjes gegeten kan worden. Vindt u de rijpe physalis wat te zuur van smaak, kunt u de bessen zoeter maken door er met een vork wat gaatjes in te prikken en er wat suiker over te strooien.

Voedingswaarde per 100 gram:
Calorieën: 53 Kcal Vit B12: 2,8 mg
Vit.C: 30 mg Vit A: zeer veel